Egyesületünkről

A Földeáki Horgászegyesület 1997-ben alakult - egy közösségi felmérés eredményeként - azzal a céllal, hogy a horgászsportot népszerűsítse, fejlessze. A szervezet céljai között szerepelt még a természet és halállomány védelme, a horgászszakismeret terjesztése, oktatás, horgászversenyek és horgásztalálkozók, horgászközélet szervezése, a Száraz-ér folyamatos élővízzel való ellátásának elősegítése, saját kezelésű horgászvíz megteremtése. A megalakulás évében 32 fő volt a taglétszám.

2002-ben az egyik célunkat máris elértük, ugyanis az Egyesület a Vidékfejlesztési Célelőirányzat támogatásával a Száraz-ér meder-rehabilitációjával 0,8 ha-os horgásztavat hozott létre 7,5 M Ft-os beruházás keretében. A tó, mely Földeák belterületének északi oldalán, az úgynevezett száraz-éri „nagy híd” mellett található, a horgászok és az idelátogatók körében nagy népszerűségnek örvend. A horgászok sajátjukénak érzik a tavat, de sokan kilátogatnak pihenés, kikapcsolódás végett a tópartra „kerülni egyet”.

Az egyesület jelenlegi taglétszáma 125 felnőtt és 18 gyerek, akik Földeákon, a kistérség településein (Óföldeák, Maroslele, Makó), vagy egyéb helyen (Békéssámsonon, Szikáncson, Hódmezővásárhelyen vagy pl. Budapesten) élnek.

Minden évben a tavunkon lehetőleg azonos időpontokban vannak horgászversenyek: évadnyitó verseny április elején, falunapi horgászverseny (Pünkösd vasárnap és hétfő), május 1-jén civilek versenye és augusztus utolsó szombatja az egyesületi verseny.

Elkészíttettük a horgásztavunk parkosítási tervét, amely segítségével sikeresen pályáztunk és 2.088 eFt vissza nem térítendő támogatást nyertünk.
A közösségi összetartozást segítik a horgászversenyeken kívül az évenként megrendezett horgászbálok, és a rendszeresen megrendezésre kerülő társadalmi munkák is.
Jó a kapcsolatunk az általános iskolával, óvodával, művelődési házzal, a településen működő civil szervezetekkel és az önkormányzattal is

2008-ban a töltés védelme érdekében lehetőség nyílt az MVH LEADER Program keretében kiírt pályázatot benyújtani. A támogatás lehetséges mértéke 100% a bruttó összegre (ha közhasznúvá válik az egyesület, mely átalakulás az elmúlt közgyűlésen megtörtént) - 8 991 eFt-ot nyertünk -, a kivitelezés és az elszámolás is rendben lezajlott.

Évek óta sikeresen pályázunk a működést segítő NCA- ra is, tavaly 300 eFt-ot nyertünk. Az egyesület az SZJA 1 %-ból is évek óta jelentős összeget kap.
A tavunkba évente egymillió Ft körüli értékben tudunk halat telepíteni, melynek zöme ponty, ami a fogási eredményekben is megmutatkozik.