Tavunkról

A tóról röviden
2002- ben egy pályázat segítségével mesterségesen lett kialakítva (ez nem látszik rajta) a Száraz- ér öntésterületéből. Területe kb 1 Ha. Vízmélysége kb 1,5m. A töltéssel párhuzamosan, teljes hosszában, a töltéstől 6m távolságra egy 10m széles kb 2m mély „halágy” húzódik. A víz alatt 5m vastag agyagréteg biztosítja a jó vízzárást. A falu felöl idősebb és több féle, míg a töltésen az építés után telepített fűzfák gondoskodnak a hűvösről. Fő hal a ponty, de van amur, süllő, csuka, balin,( sajnos) szürkeharcsa, keszeg, kárász, compó és még több az „egyebek”-hez tartozó faj. Sajnos megjelent a törpeharcsa is, melyet visszatenni tilos. A tóban élnek védett halak pl réti csík, védett egyéb állatok pl mocsári teknőc, békák és már találkoztunk vidrával is, illetve több védett növény is életteret talált a tónál pl hóvirág.
Elhelyezkedése: Földeák belterületén, a falu ÉK-i oldalán a Bacsó és Vágóhíd utcák találkozásánál helyezkedik el. Kövesúton megközelíthető, megtalálását a településen belől jelzőtáblák segítik. A horgászni, vagy kikapcsolódni autóval érkezők a tó két végén található parkolót használhatják. Gyakorlatilag akadálymentesen körbesétálható a tó.
Szintén pályázat segítségével a tó parkosítása is megtörtént, a tó körül sétány, számtalan pad, három nádtetejű pihenőhely, bográcsos főzőhely, áram- és vízvételezési lehetőség és WC is található. A tó mellett a Száraz- éren ível át Csongrád megye legidősebb három öles hídja.
Megvalósult 2011- ben a töltés védelme is, melyre közel 9 millió ft-ot nyertünk.
A tóparton is a településünkkel összhangban kamerarendszer működik, mely kamerák száma az anyagiak függvényében bővül. Ezek segítségével könnyebben nyomon követhetők az esetleges visszaélések, szemetelések, esetleges rongálások is.
A tóban fürödni, a parton kutyát sétáltatni tilos.
Kívánjuk, hogy az idelátogatók jól érezzék magukat és szívesen térjenek ide vissza.